Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
testimonials
team
  • 4

Word jij regelmatig ’s nachts wakker? Je bent de enige niet! Veel mensen hebben hier last van, en een deel van hen heeft er moeite mee om dan weer in slaap te komen. Maar wat is nu de oorzaak dat je ’s nachts wakker wordt? En hoe kun je het voorkomen?

 

Waarom je ’s nachts wakker wordt

Hoe makkelijk je ergens door wakker wordt (ook wel je arousal threshold genoemd), varieert afhankelijk van in welke slaapfase je je op dat moment bevindt. Een slaapcyclus, die je in één nacht doorgaans meerdere keren doorloopt, bestaat uit vijf verschillende fases. De eerste fase is het lichtst; dat is wanneer je het snelst wakker wordt. Dat kan een of meer van de volgende oorzaken hebben:

 

#1. Je hebt het te warm of te koud

Het kan zijn dat je ’s nachts wakker wordt doordat je het te warm of juist te koud hebt. Onderzoeken hebben uitgewezen dat je beter slaapt in een koele slaapkamer. De ideale slaapkamertemperatuur ligt de 18oC. We raden je dan ook aan om ’s nachts de verwarming uit te zetten en je slaapkamer in elk geval elke dag goed te luchten.

 

#2. Je hebt last van geluiden…

Mogelijk word je tijdens die lichte slaapfase wakker door geluiden. Bijvoorbeeld doordat ergens op straat een hond blaft, of door het gesnurk van je partner. Je hebt natuurlijk niet overal controle over, maar je kunt proberen om eens met oordoppen te slapen. Voor veel mensen die last hebben van deze vorm van slapeloosheid scheelt dit al een hoop!

#3. …of het gebrek aan geluiden

Het kan ook zijn dat je moeite hebt om weer in slaap te komen door een gebrek aan geluiden. Wat dan goed kan helpen is het monotone geluid van een ventilator of het luisteren naar een opname met rustgevende geluiden van regen of de zee. Of misschien heb je wel baat bij een white noise machine.

#4. Je slaapkamer is niet donker genoeg

Het menselijk lichaam is er van nature op ingesteld om te slapen als het donker is en actief te zijn gedurende de dag. Als je slaapkamer niet donker genoeg is door kunstmatig licht, dan kan dit je slaap verstoren. Je kunt al wakker worden door een indicator-lampje van een oplader, of doordat de koplampen van een voorbijrijdende auto even je slaapkamer in schijnen. Zorg voor verduisterende gordijnen om licht van buiten tegen te houden of probeer met een oogmasker te slapen als het niet lukt om je slaapkamer volledig donker te maken.

#5. Je volle blaas wil niet wachten tot de ochtend

Nocturie of nycturie is een aandoening waarbij je ’s nachts wakker wordt en je bed uit moet omdat je moet plassen. Dat kan zijn doordat je ’s avonds te veel gedronken hebt. In dat geval is de oplossing simpel; overdag meer drinken en ’s avonds minder. Nocturie kan echter ook veroorzaakt worden door een overactieve blaas of een blaasontsteking. Ook onbehandelde diabetes kan een factor zijn; bij een hoge bloedsuikerspiegel neemt de hoeveelheid urine toe waardoor je ’s nachts vaker de aandrang voelt om je blaas te legen. Daarnaast krijgen we op latere leeftijd te maken met antidiuretische hormoonproductie, oftewel een verminderd vermogen om urine te concentreren – waardoor je dus meer moet plassen.