- Matras
-
by Hans van der Stouw
Rugklachten zijn volksziekte nummer 1 in Nederland. Zo’n 75% van alle Nederlanders heeft ooit rugklachten. Dit leidt niet alleen tot een directe kostenpost van een half miljard per jaar, maar de indirecte kosten, zoals ziektedagen en arbeidsongeschiktheid, worden in Nederland alleen al geschat op 5 miljard! Voor u kunnen rugklachten en de pijn die er vaak mee gepaard gaat een aanslag op uw dagelijkse leven en uw mobiliteit zijn. Een enorm maatschappelijk en medisch probleem dus.
In dit blog wil ik kort ingaan op de relatie tussen rugklachten en uw matras. Want een geschikt matras kan u helpen bij uw herstel!
Rugpijn kan vaak niet duidelijk worden toegeschreven aan één plek, één gewricht of één oorzaak; het gaat om een samenspel van factoren. De rug bestaat uit een complex samenhangsel van structuren, zoals wervels, gewrichten, tussenwervelschijven, banden, spieren en zenuwen. Al deze structuren kunnen bijdragen aan rugpijn. We noemen dit een “aspecifieke lage rugklacht”. Op basis van een lichamelijk onderzoek kan vaak worden bepaald in welke van deze structuur (of structuren!) het probleem zit, waarna er een behandelplan kan worden opgesteld door de arts of fysiotherapeut. Aandacht voor een goede zit- en slaaphouding helpen herstellen en voorkomen. Meer weten over vormen van rugklachten?
Hoe kies ik het juiste matras bij rugklachten?
Helaas bestaat er niet één matras dat alle rugklachten kan laten verdwijnen. Als dat zo was, bestond er maar één matras in de wereld en had de uitvinder de Nobelprijs voor de geneeskunde gewonnen. Daarnaast staat de medische wetenschap niet stil en is de visie op het juiste matras bij rugklachten de laatste jaren ook veranderd.
Vroeger werd vaak een hard matras geadviseerd bij rugklachten. De onderbouwing was hierbij dat bij een te zacht matras de wervels niet goed ondersteund worden en de banden daardoor te veel belast worden gedurende de nacht. Enerzijds klopt deze opvatting wel, maar een te hard matras kan ook weer het tegenover gestelde doel bereiken. Bij de keuze van een matras praten we daarom liever over conformiteit: het vermogen van het matras om zich aan te passen aan de gebruiker en om een zo optimaal mogelijke ondersteuning te bieden aan de wervelkolom gedurende de nacht. Wanneer de klachten nog niet zo erg zijn, kan er in vele gevallen worden volstaan met één van onze “normale” matrassen. Onze opgeleide medewerkers kunnen bepalen wat voor u de beste matras is. In sommige gevallen worden bij deze matrassen 1 of meerdere zones aangepast.
Bij mensen met meer klachten adviseren we vaak ons Matrassysteem Op Maat. Om de optimale conformiteit te bereiken, wordt het gehele matras op de gebruiker afgestemd. Middels een drukpunt-meting kan exact bepaald worden hoe stevig het matras op de verschillende zones moet zijn. Voordeel van dit matras is dat deze in de loop der tijd wederom aan te passen is bij iemand thuis. Dus waneer iemand in gewicht aankomt of afvalt of uw aandoening wordt erger, dan is er dus flexibiliteit.
Mocht u naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen.